У Дрогобичі хлопця з найдовшими волоссям в Україні вигнали зі школи

13-річний Артур Покос - володар самої розкішної шевелюри в країні - буде доучуватися у звичайній школі. Звістка про те, що місцеву «знаме... thumbnail 1 summary
13-річний Артур Покос - володар самої розкішної шевелюри в країні - буде доучуватися у звичайній школі.
Звістка про те, що місцеву «знаменитість» - рекордсмена трьох премій, володаря найдовшого волосся - виключили з гімназії за кілька днів до закінчення навчального року, у багатьох викликало здивування.


«Із сином вчинили несправедливо»

- Я сама в шоці, - каже мама хлопчика Віра Покос. - Особистий конфлікт з директором у мене триває вже два роки, але я і подумати не могла, що це обернеться такою несправедливістю по відношенню до мого сина. Офіційна версія - порушення дисципліни. Але привід настільки абсурдний, що не вкладається в голові.

Через що весь сир-бор, розповів сам Артур:

- На уроці української літератури мій однокласник Владислав крикнув мені: «Ну ти даун». Я відповів: «Ти дебіл». Влад підлетів до мене і штовхнув. Я відповів тим же. Після цього Влад вдарив мене кулаком в щелепу. Щоб відбитися, я штовхнув йому назустріч стілець. Стілець впав Владу на ногу. На цьому все й припинилося. Ні синця, ні подряпин у Влада не було.

Учні пізніше дружно підтвердили, що затіяв конфлікт саме Влад: першим сказав образливі слова, а потім і вдарив. Та й сам хлопчик це підтвердив. Однак директор гімназії виніс на педраду питання про виключення саме Артура. За словами Віри Покос, на зборах синові пригадали всі «гріхи». Як відпросився на уроці в туалет, а сам пішов до їдальні за соком. Інший раз вийшов у коридор поговорити по мобільному, не дочекавшись зміни. А ще часто запізнюється на лінійку і прогулює уроки.

Гортаємо щоденник Артура. У листопаді одне зауваження про те, що ходить без емблеми гімназії. Є кілька записів, що він не готовий до уроку, і одна - про запізнення на лінійку. Оцінки хороші - 7-9. Зустрічаються і «двійки», але це рідкість.

«ЦЯ ДИТИНА Некерована»

Те, що хлопчик розумний, не заперечує і директор. При цьому наполягає: успішність Артура до виключення не має ніякого відношення.

- Ми - гімназія, нам держава дала право виключати порушників дисципліни, - каже Іван Лепкий. - Для дітей, які не піддаються вихованню, є звичайні школи. Якщо шістдесят чоловік педради одноголосно голосують за виключення Артура, це щось та означає. А ця дитина некерована. Він міг тижнями не ходити до школи, їздити по курортах. Ми ставили на облік, попереджали. Але після цього випадку зі стільцем ... Він же міг дітей покалічити! У Віри Петрівни єдине пояснення того, що трапилося: директор відноситься до її дитини упереджено, і в якійсь мірі це пов'язано з тим, що Артур веде активне «тележиття».

- Мій син - рекордсмен Книги рекордів України, Національного реєстру рекордів, був номінований на премію «чудо-дитина». Його запрошують на телешоу. До нас часто приїжджають журналісти знімати про нього сюжети, - пояснює мама. - Гімназію в кадрі згадують дуже рідко, от директор і ображається. Дійшло до того, що одного разу дирекція заборонила телевізійникам з Росії вести зйомки не тільки в гімназії, але навіть у дворі. А в характеристиці на мого сина якось написав, що у Артура завищена самооцінка через участь у телешоу.

Віра Покос зараз збирає документи, щоб звернутися зі скаргою до обласного відділу народної освіти. А якщо знадобиться, то піде і вище.

До речі, досвід боротьби за репутацію сина у Віри Петрівни є. Два роки тому Артура вже виключали з гімназії за прогули, а потім ще й звинуватили маму в тому, що надала підроблену довідку з лікарні.

- Довелося через прокуратуру відстоювати своє чесне ім'я, - каже жінка. - Уявляєте, навіть лікарів допитували.

А ЧИ «ЗОРЯНИЙ ХЛОПЧИК»?

Директор захищає реноме гімназії. Мама захищає реноме своєї сім'ї. Позиція і одного, і другого зрозуміла. Та тільки є відчуття, що проблема тут не стільки в самому Артурі, скільки в якийсь взаємної неприязні між дорослими. Через що і коли вона виникла - ми не знаємо. Але очевидно і те, що знайти спільну мову категорично не бажають і виключення Артура - хороший привід зарити сокиру війни. Для дорослих це, може, і вихід. А от для Артура?

Судіть самі. Якби на уроці побилися звичайні діти, швидше за все не було б ні гучного винятку, ні батьківської образи. Адже такі сутички - звичайна справа для хлопчаків-підлітків. Але тут адже обзивався і штовхав стілець «зірковий» хлопчик. До слова, вчителі гімназії вважають, що «участь у телешоу» і зоряна хвороба Артура таки зіпсували: вчитися став гірше, поводиться зарозуміло, грубить. А ось учні запевняють, що Артур веде себе в школі «як усі». Мовляв, раніше, бувало, задирав ніс, але це давно пройшло, і зараз він - свій у дошку хлопець.

«Покарали обох порушників»

- Після цієї неприємної ситуації з гімназії виключили не тільки Артура, але і другого учасника конфлікту, а вчитель отримав догану, - каже начальник відділу освіти Дрогобицької міськради Петро Сушко. - Питання розглядалося на педраді гімназії. Там були присутні представники служби у справах дітей, кримінальної міліції у справах неповнолітніх, відділу освіти, відділу сім'ї та молоді. Комісії - і шкільна, і управління освіти - розбиралися об'єктивно. Вирішено виключити. Приводу скасовувати наказ у нас немає.

Потрібна допомога психолога

- Конфлікти між дирекцією школи та батьками «зоряних» учнів, спалахують рідко, - каже практикуючий шкільний психолог Галина Ціж. - Як правило, у школах пишаються такими вихованцями. Набагато частіше виникають проблеми між «обдарованою дитиною» і однолітками. Причиною тут може бути як заздрість, так і завищена самооцінка «зірки» і невміння спілкуватися. А от якщо спалахує якийсь особистий конфлікт між дирекцією школи та батьками, то дитина часто стає, так би мовити, «майданчиком» для взаємообміну негативом. Таку ситуацію варто вирішувати за допомогою шкільного психолога, за умови, що обидві сторони бажають знайти спільну мову.
Джерело kp.ua

14 коментарів

  1. Лепкій сам даун кончений. Перетворює дітей на зомбі його самого вимкнути треба.

    ВідповістиВидалити
  2. Вірно казали римляни - немає жорстокішого господара ніж бувший раб... Горе-директору Лепкому і його 60-м вівцям-вчителям потрібно пишатись тим, що у їх бурсі вчаться талановиті і не стандартні діти...

    ВідповістиВидалити
  3. Не тих бештаєте ! А гімназія це порядок у науці ,культурі дітей не до порівняння з дрогобицькими школами. Ну а всяке "шобло" треба гнати з гімназії у три шиї!!!

    ВідповістиВидалити
  4. Культуру не потрібно путати з "забитісьтю". Культура це свобода і самовираження а не цькування збоку псевдо-бидло-націоналістів

    ВідповістиВидалити
  5. Однозначно, матуся зі свого малого цабе виплекала чудо. Що це за учень з бабським довгим волоссям, яке масне і недоглянуте? Бачимо його, коли вештається по місту. Видно, що сама мама цього хлопця трохи недорозвинена, або не отримала виховних задатків. Правильно зробив директор, що вигнав цього рудого з гімназії, бо таким, що ганьблять ім'я дрогобицької гімназії, не місце. "Два роки тому Артура вже виключали з гімназії за прогули, а потім ще й звинуватили маму в тому, що надала підроблену довідку з лікарні". Прокуратура покарала таку мамашу?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. прокуратура покарала ДИРЕКТОРА за фальсифікацію та надання ним неправдивої, завідомо брехливої інформації. Артура поновили, а директор від такого ще й досі лікті кусає. Цього разу буде теж саме-Артур буде поновлений, а ті, хто дійсно ганьблять ім'я дрогобицької гімназії, луснуть зі встиду

      Видалити
    2. Ім'я дрогобицької гімназії ганьблять ті, що риють під директора - таких і треба гнати смердючою мітлою. Цього гівнюка поновили? Оце і є ганьбою для гімназії. Спитайте гімназистів, що воно з себе корчить перед іншими. Таким не місце у гімназії!

      Видалити
    3. Не за довге волосся шанувати,а за розум і вихованість.Коса при бажанні у кожного виросте,в цому великої заслуги немає.А от мамі потрібно звернутися до психолога,щоб допоміг у вихованні сина розумноі інтелігентноі людини,аби повагу у людей мав за розум а не за волосся

      Видалити
    4. Правильно. Я сам з ним знайомий. Його давно вигнати пора. Задира. Мій сусід, його одноліток, вчився з ним в одному класі. Казав, що той рудий "ненормальний".

      Видалити
    5. Все потрібно вирішувати мирним шляхом і не псувати дитячу психіку.А невірний підхід веде до душевноі травми дитини.це повинні розуміти всі.На це є спеціалісти.Потрібно вихід шукати.А якщо рахують маму винною також шукати компроміс.І в першу чергу пам*ятати про Бога1

      Видалити
  6. так то син, чи донька???

    ВідповістиВидалити
  7. Навіщо нам такі таланти, позорисько. Ще побачите що виросте з дитини яку всі намагаються щемити. Порада його мамі, заспокоїтись.

    ВідповістиВидалити
  8. "Родила царица в ночь, не то сына не то дочь" У ХЛОПЦЯ ЗОРЯНА ХВОРОБА, А ВЧИТЕЛІ ПОВИННІ ЧЕРЕЗ ЧАДО МАМИНЕ ТЕРПІТИ!

    ВідповістиВидалити
  9. Випускник Гімназії 201231 травня 2014 р. о 11:21

    Мабуть мама не пожаліла грошей!Ліпше б за ті гроші найняла нянечку своїй дитині ,а не псувала репутацію навчального закладу(підкуповуючи людей),а взагалі-п,І ,Лепкий-прекрасний чоловік,Саме він зі своїм колективом підніс імя гімназії на належний рівень-за це йому шана.Не слід обливати брудом когось,ліпше тримайте той бруд в собі...А таких Псевдозірок-гнати треба,бо це навчальний заклад ,а не конюшня.Не хоче вчитися-нехай іде в ПТУ(там більше будуть гордитися таким).Вважаю,що директор вчинив справедливо.

    ВідповістиВидалити

кк

еее

Video of Day

Facebook