Техногенний землетрус біля Трускавця (карта)

Мабуть, нашим читачам не треба особливо представляти Зеновія Вариводу. Свого часу він очолював Стебницький калійний комбінат. Нині кандида... thumbnail 1 summary
Мабуть, нашим читачам не треба особливо представляти Зеновія Вариводу. Свого часу він очолював Стебницький калійний комбінат. Нині кандидат технічних наук, член-кореспондент Академії гірничих наук України є нашим співрозмовником.

Ми розглядаємо карту, на якій Стебник як на долоні. Але головне — що під містом. Чи загрожують порожнечі стебничанам? Що слід очікувати найближчим часом? Наскільки безпечним є життя в місті?

Про це — наша розмова.

- Пане Зеновію, що Ви можете сказати про недавній землетрус у Стебнику?

- А землетрусу як такого, у звичному розумінні цього слова, не було. То був, можна сказати, техногенний землетрус. Відбувся обвал породи в карсті. Тобто лише в одній точці. А Стебник має декілька таких провалів. Ось на цій карті вони схематично позначені. Є декілька найбільш небезпечних порожнеч.

- І які найбільш небезпечні?

- Насамперед на автодорозі Дрогобич-Трускавець, яка примикає до Стебника.

- А ті провали, які були недавно в Модричах, мають якийсь стосунок до нашої теми?

- Звичайно. Це одного поля ягоди. Пласти від Стебника ідуть аж до Борислава — під колишньою фабрикою нетканих матеріалів. Це одне родовище — соляні та калійні пласти. З Модрич сотню років брали ропу і робили сіль. Але ніхто не стежив за геологічним процесом, який відбувався. Зараз інтенсивно утворюється карст, так звана депресивна лійка, вона стягує воду, і відбуваються процеси розширення площі порожнеч, вони йдуть швидше. Там, де стягується, воно розмивається, це ж очевидно. Пласти виходять на поверхню. І тому відбуваються провали. І все це пов’язано зі Стебницьким рудником №2.

- Чи може Стебник за таких обставин провалитися під землю?

- Потенційна загроза завжди є. Але на сьогодні, я би сказав, що самому Стебнику, мікрорайонам, де живуть люди, таке не загрожує.

- Ви можете порівнювати, як колись контролювали ці всі речі, і як все відбувається зараз.

- В минулому геологічна служба дійсно здійснювала контроль всього, що відбувається під землею. Були нормальні напрацювання. В останні роки, особливо після приватизації “Полімінералу”, такого контролю, як раніше, нема. Ось у чому проблема.

- Скільки порожнеч є під Стебником?

- Вони позначені на цій карті. Є на рудниках приблизно 30 мільйонів кубічних метрів пустот. Під Стебником — 15 мільйонів. Але ці порожнечі локалізовані. Тут державні служби за ними наглядають. А ось другий рудник, де є автодорога Трускавець-Дрогобич, про яку я казав, доходить до Модрич, і він затоплюється. Ось тут біда. Нічого не роблять. Саме в цій зоні може бути катастрофа. І загинуть люди. Сто відсотків.

- Яка небезпека для Трускавця, для “Нафтусі”, якщо в Стебнику, не дай Боже, щось станеться?

- Це буде біда для Трускавця, а “Нафтуся” просто зникне. Я здивований, що ніхто не розуміє наслідків можливої катастрофи.

- Якщо станеться катастрофа, то маємо лінію електропередач, водогін. Що з ними буде?

- Треба буде їх переносити. Але Дрогобич залишиться без води. Мікрорайон вулиці Самбірської має воду з Підбужа, а всі решта мікрорайонів залишаться без води.

- Який вихід із ситуації Ви бачите? Як зробити так, щоб не повторилася трагедія 1972 року?

- Треба сідати й працювати. Все, що я кажу, – це мої думки. Я знаю ситуацію. Але щоб знати, що конкретно слід робити, як уникнути катастрофи, – необхідно зробити аналіз. Ми ж можемо, наприклад, говорити, чи є життя в космосі. Але теж потрібні конкретні дані. Так і тут. Мене дивує власник “Полімінералу”, який придбав підприємство, але за три роки нічого не зробив. Державі заплатив гроші. Навіщо він купив? Щоб перепродати?

- Що би в цій ситуації могла зробити місцева влада?

- Було засідання комісії з надзвичайних ситуацій. Але влада має зробити чіткі кроки. Насамперед треба офіційно звернутися до обласної державної адміністрації і сказати, що в Стебнику біда. Є екологічні фонди, гроші в них. Як вони розтринькуються, я не знаю. Має бути створена на ці кошти спеціальна лабораторія, яка би постійно досліджувала, що діється під землею. Мають бути незалежні спеціалісти, які би реально оцінювали ситуацію, а не ті, які матеріально зацікавлені показати інші результати. Вони мають все проаналізувати і сказати: хлопці, дивіться, що робиться! А зараз дивляться, моніторять, беруть за це гроші — ну, звідки візьметься об’єктивність? Місцева влада може багато зробити і повинна це зробити.

Анатолій Власюк, «Тустань», газета “Воля громади”

2 коментарі

  1. кредиту! кредиту! кредиту!Ви шукаєте авторитетних і акредитованих приватних кредитна установа, яка надає кредити для житті можливість.Ми пропонуємо всі види кредитів в дуже швидко і легкий шлях, персональні кредити, автокредити, іпотечні кредити, студентські позики, Бізнес-кредити, інвестиційні кредити, консолідації заборгованості та багато іншого.Ви відмовився, банків та інших фінансових установ?Вам потрібен кредит консолідації або іпотечний кредит? Не виглядати більше ми зібралися тут, щоб зробити всі ваші фінансові проблеми у минуле.Ми кредитувати коштів приватних осіб і компаній, що потребують фінансової допомоги в розмірі 2%.Немає номер соціального страхування, необхідних і ні перевірка кредиту потрібно, 100% гарантована.Я хочу повідомити вам, що ми допомагаємо надійний і підтримку, і ми будемо раді запропонувати вам кредит за допомогою цієї середовища.Тоді пошліть нам електронною поштою: подати заяву на кредит (mariannelson2012@gmail.com)

    ВідповістиВидалити

кк

еее

Video of Day

Facebook